Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Με αφορμή μια σύσκεψη...

Φαλακρό – το σύμβολο βουνό της Δράμας.

Το χιονοδρομικό του κέντρο με τη βάση του να βρίσκεται στα 1620m και η κορυφή του στα 2232m. Είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας, έχει συνολικά 9 αναβατήρες (2 εναέριους και 7 συρόμενους) και 20 πίστες που καλύπτουν 24 km!Διαθέτει επίσης τετραθέσια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα η οποία μας μεταφέρει γρήγορα σε πίστες με μεγαλύτερα υψόμετρα και στο chalet με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη χώρα μας.

Και όμως μετά από πολλά χρόνια – και δυστυχώς για τον τόπο - επαληθεύονται όσοι από εμάς έλεγαν και έγιναν πολύ δυσάρεστοι τότε, πως ο τρόπος που είχε επιλεγεί και αποφασιστεί να γίνει η επένδυση στο Φαλακρό, μόνο αίσιο τέλος δε θα είχε. Ένα ένα τα βήματα που έγιναν οδηγούσαν στην οικονομική καταστροφή του μεγαλόπνοου τότε σχεδιασμού...

Η απουσία συνολικής προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με προοπτική τεσσάρων εποχών με την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού της αποθέματος, η μη αξιοποίηση ειδικών σε θέματα χειμερινού τουρισμού, οι μικροπολιτικές και πελατειακές πρακτικές των πολιτικών αρχών, η απομύζηση του δημοσίου, η ανομία και η ασυδοσία αλλά και χαώδης γραφειοκρατία, η εμπλοκή σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός τη Βουλγαρία οδήγησε στο αναπόφευκτο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων.


Σήμερα, και θα πρέπει να αναγνωρισθεί αυτό, γίνονται πολλές προσπάθειες από τη νέα αιρετή Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία που επένδυσε σε αυτό να επαναλειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο.
Μια νέα προσπάθεια όμως απαιτεί νέα ηθική και νέα ήθη, μαζί με μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το χώρο. Σίγουρα θα πρέπει να επιστρατευθούν δυνάμεις που θα επιφέρουν το καλύτερο για την περιοχή στο συντομότερο χρόνο και με το μικρότερο κόστος. Ένα χιονοδρομικό κέντρο με την παλιά έννοια του όρου δεν είναι βιώσιμο – δεν μπορεί να είναι με το να λειτουργεί μερικές εβδομάδες το χρόνο.
Το χιόνι έπαψε να έρχεται τόσο συχνά και τόσο πυκνά. Η απειλή επικρέμεται πάνω από τη βιομηχανία χειμερινών σπορ, ενώ σοβαρές είναι οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τεχνητών χιονοπτώσεων που επιπλέον απαιτούν πολύ μεγάλη παροχή νερού και είναι ενεργοβόρες.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ενδέχεται να χάσουν αντιστοίχως το 81% και το 42% των χιονοδρομικών κέντρων τους λόγω των κλιματικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν η Γαλλία (33%), η Ιταλία (27%) και η Ελβετία (19%). Με βάση τις προβολές που μιλάνε για άνοδο του υδραργύρου κατά 4 βαθμούς, οι συνολικές απώλειες αναμένεται να ανέλθουν στο 67% τα χιονοδρομιά κέντρα της Ευρώπης θα πέφτουν σε μαρασμό.

Ειδικά για την περιοχή μας τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα. Τι μένει λοιπόν; πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια; και τα κονδύλια που δόθηκαν; οι ιδιώτες που στήριξαν τα σχέδια τους στο χιονοδρομικό;

Έχουμε ορισμένα πλεονεκτήματα και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το Φαλακρό είναι µια σηµαντική περιοχή από άποψη φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και διαθέτει χαρακτηριστικά που µπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Προσφέρονται δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων πέρα απο τη χιονοδρομία όπως π.χ. πεζοπορία, ορειβασία - αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, αεροπτερισµό και άλλα σπορ περιπέτειας. Το Φαλακρό είναι διάσημο για τη χλωρίδα του έτσι μπορούν να διοργανωθούν δραστηριότητες που αφορούν εκπαίδευση σε βότανα και αρωµατικά φυτά και αυτά είναι λίγα σε σχέση που θα με αυτά που θα μπορούσαν να αναφερθούν..
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον τουρισμό μια στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα.

Ο καταναλωτής πλέον έχει γίνει πιο απαιτητικός και εκλεπτυσμένος και αναζητά νέα προϊόντα και προορισμούς. Παράλληλα εμφανίζεται πιο ευαισθητοποιημένος σε θέματα ποιότητας περιβάλλοντος και διεκδικεί μια πιο ενεργητική αναψυχή (άθληση, επιμόρφωση)

απομακρυσμένος από το μοντέλο του παθητικού τουρίστα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά μιας ορθής πρακτικής διαχείρισης που συμβαδίζουν με αυτές τις νέες τάσεις είναι να :

  • Βασίζεται στην αντιμετώπιση πως ο ορεινός μας όγκος είναι αδιαίρετη φυσική ενότητα και καλύπτει τον ευρύτερο δυνατό χώρο από τους ορεινούς οικισµούς έως τον περιαστικό χώρο των αστικών κέντρων, δηµιουργώντας ένα ολοκληρωµένο δίκτυο που θα διατρέχει την περιοχή του Φαλακρού και θα συνδέεται µε τους υπόλοιπους πόλους έλξης σε επίπεδο νοµού (Παρανεστια γη - δάσος Ελατιάς κ.λπ.)

  • Έχει σαφώς φυσιοκεντρικό χαρακτήρα και έντονο το στοιχείο προστασίας του

    περιβάλλοντος με αειφορική εκµετάλλευση των ελκυστικών φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων

    της περιοχής χωρίς την υπονόµευση άλλων οικονοµικών δραστηριοτήτων.

  • Ενισχύει τη γηγενή πολιτιστική ταυτότητα, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της

    τοπικής κοινωνίας σε όλο το φάσμα της τουριστικής διαδικασίας και συμβάλλει στην

    κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική της εξύψωση.

  • Απαιτεί, τέλος, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συμπεριφορά όλων των

    εμπλεκομένων στο τουριστικό κύκλωμα: διαχειριστές φυσικών περιοχών και βοηθητικό

    προσωπικό, φύλακες, κρατικές υπηρεσίες, πολιτικούς, τουριστικούς πράκτορες,

    ξεναγούς, τουριστικά πρακτορεία, ιδιοκτήτες και υπαλληλικό προσωπικό ξενοδοχείων

    και εστιατορίων και τοπική κοινωνία, γεγονός που προϋποθέτει την περιβαλλοντική

    αγωγή όλων των εμπλεκομένων.


Στο δια ταύτα: αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα για την υπάρχουσα κατάσταση με τα κτίσματα, τις άδειες και το καθεστώς, χρέος της Πολιτείας είναι να δώσει μια ανάσα στην περιοχή μας που μαστίζεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία από μεγάλη ανεργία και οικονομικό μαρασμό. Είτε βρεθεί είτε όχι στρατηγικός επενδυτής για αυτό καθαυτό το χιονοδρομικό θα πρέπει να ενισχυθεί η Περιφέρεια και με τεχνογνωσία αλλά και με πόρους ώστε να μπουν οι βάσεις για μια άλλου είδους ανάπτυξη της ευρύτερης ορεινής περιοχής....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου